Roodkapje verduisterd


Wie is Roodkapje? En wat overkomt haar eigenlijk? Het geheim van een goed sprookje schuilt in zijn vatbaarheid voor steeds weer nieuwe interpretaties. In ‘Roodkapje verduisterd’ gaan een beeldend kunstenaar en drie dichters op zoek naar de verontrustende implicaties van wat aanvankelijk een onschuldig verhaaltje met een verbazingwekkend goede afloop lijkt te zijn. In de eerste episode, geschreven door Eva Gerlach, wordt het meisje geboren en staat de ongemakkelijke verhouding tussen moeder en kind centraal. Vervolgens vertelt Annemarie Estor op bedrieglijk lichte toon hoe het gevaar verschijnt in de gedaante van een buitenaardse machine. Piet Gerbrandy sluit het avontuur af met een gruwelijk drama dat de lezers in opperste verwarring achterlaat. Het geheel wordt echter gedragen door de indringende schilderijen van Marianne Aartsen, die het project initieerde. Wie het waagt de tegelijkertijd felle en duistere wereld van het boek binnen te treden, onderneemt een enerverende tocht waarvan de afloop ongewis is.

Marianne Aartsen (1950) is beeldend kunstenaar. Zij studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten en de Jan van Eijck Academie, in Maastricht. Zij schildert, maakt grafiek en beeldhouwt. Daarnaast publiceert zij boeken. Zij exposeerde haar werk in musea in binnen- en buitenland.

Eva Gerlach (1948) publiceert sinds 1979 poëzie en proza voor volwassenen en kinderen.  In 2000 ontving zij voor haar poëzie de P.C. Hooftprijs.

Annemarie Estor (1973) is dichter en cultuurwetenschapper. Voor haar bundel Vuurdoorn me kreeg zij de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut 2011; het lange gedicht De oksels van de bok werd bekroond met de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel 2013.

Piet Gerbrandy (1958) is dichter en classicus. Zijn bundel Vlinderslag. Een beurtzang werd bekroond met de Jan Campertprijs 2014. Hij doceert Klassiek en Middeleeuws Latijn aan de Universiteit van Amsterdam.